Når du bor i en bolig, vil en kortslutning sandsynligvis være noget, du kommer ud for på et eller andet tidspunkt. Du har helt sikkert hørt om kortslutninger, men hvad er en kortslutning helt præcist, og hvad gør du, når du står midt i en kortslutning i dit hjem? Alt det og mere til kan du få svar på lige her på siden.

 

Hvad er en kortslutning?

En kortslutning er kort sagt en elektrisk fejl, der opstår, når to elektrisk ledende materialer kommer i direkte kontakt med hinanden. På den måde brydes den elektriske kreds, som alle elektriske installationer i vores hjem kører igennem.

Ved en kortslutning vil kredsen brydes, fordi strømmen i stedet vil begynde at følge den nemmeste vej mellem de to punkter og altså ikke løbe rundt i det planlagte kredsløb.

 

En kortslutning kan konkret opstå på flere forskellige måder. Det kan eksempelvis være:

 • Fejl i ledninger: En fejl i ledninger kan opstå, når isoleringen på de to ledninger slides ned eller bliver beskadiget, hvilket giver de to ledninger mulighed for at komme i kontakt og derved forårsage en kortslutning.
 • Fejl i elektriske kontakter eller stikkontakter: Dårligt udførte elektriske tilslutninger i stikkontakter eller koblingsbokse kan også føre til kortslutninger.
 • Defekte apparater: Nogle gange kan defekte elektriske apparater som eksempelvis en beskadiget ledning i et køleskab forårsage kortslutninger.
 • Fejl i elektrisk udstyr: I industrien kan kortslutninger også opstå som følge af fejl i elektrisk udstyr eller maskiner.

En kortslutning kan også opstå af andre forskellige grunde, og det er derfor vigtigt at holde dit elektriske udstyr ved lige og sørge for at opgradere gammelt udstyr til nyt. Kortslutninger er nemlig farlige, fordi der kan opstå varmeudvikling og derved gnister og brand.

Kontakt os her
Eltavle

Sådan skal du gøre i tilfælde af en kortslutning

Hvis du oplever en kortslutning i din bolig, er der en række ting, du kan gøre for at beskytte dig selv og dit elektriske system. Det er for det første vigtigt at slukke for strømmen i det område, hvor kortslutningen er opstået, hvis der er tale om en kortslutning i en ledning eller et indbygget elektrisk apparat. Du kan lukke for den specifikke elektriske kreds i din el-tavle, eller du kan vælge at afbryde strømmen på hovedafbryderen for at være på den sikre side.

 

Hvis kortslutningen opstår i et elektrisk apparat, en forlængerledning eller lignende, kan du nøjes med at trække stikket ud af stikkontakten.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at være varsom og lade være med at røre ved de komponenter, der er udsat for kortslutningen.

Når du har styr på situationen, bør du kontakte en professionel elektriker, som kan hjælpe med at diagnosticere problemet og reparere kortslutningen. Hvis din kortslutning opstår uden for normal åbningstid, kan du i stedet kontakte en elektriker døgnvagt, som vil rykke ud med kort varsel for at hjælpe dig. 

Hvis situationen ikke kommer under kontrol, efter du har trukket strømmen, kan det i stedet være nødvendigt at forlade bygningen. Det kan eksempelvis være, hvis kortslutningen fortsætter med at udlede varme og røg, eller hvis det fortsætter med at lugte. Her skal du vurdere, om det er nødvendigt at kontakte brandvæsenet for at undgå en brand.

 

Hvordan undgår du kortslutninger i fremtiden?

Som boligejer er du selvfølgelig interesseret i at undgå kortslutninger i dit hjem. Der er heldigvis mange ting, du kan gøre for at være på den sikre side, og du kan altid kontakte en elektriker for at få vedkommende til at gennemgå dit system for at vurdere, hvad du kan gøre for at øge sikkerheden i din bolig.

 

En kortslutning kan bl.a. undgås ved:

 • At bruge kvalitetskomponenter: Brug kun kvalitetsledninger, stikkontakter, kontakter, kabler og andet elektrisk udstyr i god kvalitet. Undgå billige eller tvivlsomme produkter, da de ofte er af dårlig kvalitet og derfor kan udgøre en større risiko for kortslutninger.
 • At få professionel installation: Det er en fordel at få en elektriker til at udføre dine elektriske installationer. Det gælder både installation af nye stikkontakter, skiftepaneler, ledninger og andre elektriske komponenter.
 • At få regelmæssig vedligeholdelse: Udfør regelmæssig vedligeholdelse af dit elektriske system. Det inkluderer bl.a. at inspicere og stramme løse forbindelser, udskifte beskadigede ledninger og kontrollere, om isoleringen på kabler og ledninger er i god stand.
 • Undgå overbelastning: Undgå at overbelaste stikkontakter eller forlængerledninger. Brug altid de rette stikkontakter og undgå at tilslutte for mange apparater til en enkelt stikkontakt.
 • Beskyttelsesforanstaltninger: Installér jordfejlafbrydere dit hjem for at beskytte mod kortslutninger. Jordfejlafbrydere er designet til at afbryde strømmen, hvis de registrerer en lækage, hvilket kan indikere en kortslutning.

Lad os hos Trekantens El Teknik hjælpe dig på rette vej. Kontakt os i dag – og vi står klar med ekspertise og rådgivning.

Hvorfor vælge os?

Når det handler om dine elinstallationer, er det vigtigt at vælge en pålidelig og erfaren elektriker. Her er nogle grunde til at vælge Trekantens El Teknik:

 • Erfarne fagfolk: Vores elektrikere er veluddannede, erfarne og har ekspertise inden for eltavle-installationer. De sikrer en nøjagtig og effektiv udførelse af arbejdet.

 • Sikkerhed i fokus: Vi prioriterer sikkerheden og overholder alle relevante sikkerhedsstandarder og forskrifter for at beskytte dig, dine ejendomme og dine elinstallationer.

 • Tilpassede løsninger: Vi forstår, at hver kundes behov er unikke. Derfor tilbyder vi skræddersyede løsninger, der passer til dine specifikke krav og budget.
 • Pålidelig service: Vi er kendt for vores pålidelighed, punktlighed og god kundeservice. Vi stræber efter at sikre, at vores kunder er tilfredse med vores arbejde og får den bedst mulige oplevelse.

Kontakt os for en gratis konsultation

Hvis du ønsker at få en ny eltavle eller opgradere din eksisterende, er vi klar til at hjælpe dig. Kontakt os i dag for en gratis konsultation, hvor vi kan diskutere dine behov, besvare eventuelle spørgsmål og give dig en skræddersyet løsning.

Ring til os på 88 44 81 80, info@t-elteknik.dk eller udfyld kontaktformularen nedenfor for at booke en aftale. Vi ser frem til at hjælpe dig med dine elinstallationer!

Ring og få et uforpligtende tilbud
Elite håndværker - Anmeld Håndværker

Læs vores anmeldelser

Anmeld håndværker er en ordning, hvor private går ind og vurderer håndværkeren, når et byggeprojekt er udført. Der bliver givet en karakter fra 1-5 på forskellige parametre herunder kommunikation, aftale, tilfredshed, oprydning og pris.

 
Læs alle anmeldelser

Score 4.4

Jesper og Stig i rund format

Skal vi hjælpe med el service?

Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på 88 44 81 80 eller info@t-elteknik.dk  DØGNVAGT – Brug for vores hjælp?

  Står du akut og har brug for vores hjælp, er vi aldrig længere væk end et opkald. Kontakt os – vi er her for at hjælpe dig døgnets 24 timer.

  Ring nu på 88448180

  Skal vi hjælpe med el service?

  Udfyld formularen, og få et uforpligtende tilbud på din el service-opgave. Du er også velkommen til at kontakte os på 88 44 81 80 eller info@t-elteknik.dk   Jesper og Stig i rund format

   DØGNVAGT – Brug for vores hjælp?

   Står du akut og har brug for vores hjælp, er vi aldrig længere væk end et opkald. Kontakt os – vi er her for at hjælpe dig døgnets 24 timer.

   Ring nu på 88448180